Kargaların akıllı olduğunu biliyoruz, ama bu kadarını kimse beklemiyordu
Kargalar dünyadaki en zeki hayvanlardan biri olarak tanınıyor. Ve şimdi uzmanlar, kargaların da tıpkı küçük çocuklar gibi yüksek sesle sayabildiğini keşfetti.
Araştırmacılar, yaptıkları deneylerde kuşların, ipuçlarına yanıt olarak dörde kadar “sayarak” ürettikleri seslerin sayısını kontrol edebildiklerini buldu. “Bir, iki üç…” şeklinde yüksek sesle sayma yeteneği, sayısal niceliklerin anlaşılmasını ve amaçlı ses kontrolünü gerektiriyor. İnsanlar, çocuklukta geliştirilen karmaşık bir beceri olan miktarları sembolik olarak saymak ve bildirmek için konuşmayı kullanırlar.
Küçük çocuklar, belirli kelimelerin belirli miktarlarla ilgili olduğu sembolik sayma konusunda uzmanlaşmadan önce genellikle gördükleri nesnelerin miktarına uygun bir dizi konuşma sesi çıkarırlar.
Almanya’daki Tübingen Üniversitesi araştırmacıları, üç kargayı hem görsel, hem de işitsel ipuçlarına yanıt olarak bir ile dört arasında ses çıkarmaları için eğitti. Her denemede kargaların belirli sayıda ses çıkarması ve hedefi gagalayarak ses dizisinin sonunu belirtmesi gerekiyordu.
Yazarlar, kargaların belirli ipuçlarına yanıt olarak başarılı ve kasıtlı olarak belirli sayıda ses çıkarabildiğini buldular ve bu, diğer hayvanlarda henüz gözlemlenmeyen bir kontrol derecesi olarak dikkat çekiyor.
Ayrıca analiz, ilk seslendirmenin zamanlamasının ve özelliklerinin saymak üzere oldukları genel “sayıyı” tahmin ettiğini, her bir “sayının” diğerlerine kıyasla farklı akustik özelliklere sahip olduğunu gösterdi. Başka bir deyişle, insan konuşmasındaki “bir”, “iki”, “üç” ve “dört” kelimeleri gibi farklı seslere sahiplerdi.
Araştırmacılar, “Kargalardaki bu yeterlilik aynı zamanda küçük çocukların ana sayı sözcüklerini anlamayı öğrenmeden önceki numaralandırma becerilerini de yansıtıyor ve bu nedenle sayıların kombinatoryal sembol sisteminin parçası olduğu gerçek saymanın evrimsel bir öncüsünü oluşturabilir” diyor.
Daha önceki araştırmalar, lojistik düşünme ve alet kullanma konusunda kargaların “maymunlar kadar akıllı” olduğunu bulmuştu. Bu yetenekler, hazzı geciktirme ve akıl yürütme gibi yeteneklerin yanı sıra aynada kendilerini tanıma ve empati hissetme yeteneğini de içeriyor.